Hjernen bak fortollingsløsningen

Få kan mer om programvare for fortolling enn vår egen Klas Larsson, som i 33 år har ledet utviklingen av Timpex CMS.

Året var 1987 da Klas Larsson og fem med-gründere startet softwareselskapet Timpex. De hadde stor tro på logistikkmarkedet og traff absolutt blink – selskapet ble i løpet av få år en ledende leverandør av programvare for transport, logistikk og fortolling, med noen av landets mest komplekse selskaper på kundelisten.

Våren 2020 ble Timpex en del av Maritech, og vi fikk Norges råeste logistikkteam med på laget – i tillegg til en strålende kunde- og produktportefølje.

Med fortolling i ryggmargen

Fortollingssystemet Timpex CMS var det første produktet Timpex utviklet da de startet opp. I dag er det fortsatt Klas som har ansvaret for programvaren.

– Jeg kjenner nok denne løsningen ut og inn, ja, smiler han.

Klas har jobbet med fortolling siden han fikk sin første jobb i Tollpost Globe AS etter militæret. Da var verktøyet en skrivemaskin. Etter at han tok IT-utdannelse ved Høgskolen i Molde startet han på IT-avdelinga i Tollpost. Det var da tankene om et eget system for fortolling startet å spinne. Da han og fem andre fra Tollpost gikk ut og startet Timpex i -87, var det dette systemet de startet å jobbe med, og det første systemet de leverte til sine kunder.

– Siden da har vi hele tiden utviklet plattformen. Vi jobber hele tiden med brukergrensesnittet for å gjøre det så enkelt og intuitivt som mulig for kundene våre, sier Klas.

– Vi utvikler oss og ekspanderer hele tiden, sier Klas. – Og snart trenger vi enda flere kloke hoder i teamet, noe som kan være en nøtt. Det finnes ingen utdanning innen fortolling. Dette er kan være et ganske komplisert fagfelt. Når vi skal rekruttere flere må vi finne noen som har arbeidserfaring eller noen vi kan utdanne selv, smiler han.

Automatisering og effektivisering

Det er to grunner til at vi trenger fortolling i Norge. Alt som skal eksporteres eller importeres skal deklareres overfor tollvesenet. I tillegg til dette skal Statistisk Sentralbyrå til enhver tid ha oversikt over alle varer som sendes inn/ut av landet.

Timpex CMS sikrer effektiv tollbehandling av varer for import, eksport, transittering og kontroll av tollager. Systemet sørger for sikker beregning av toll og avgifter, slik at deklareringen effektiviseres. Det gir deg også god oversikt over ordrer og status på godkjenninger og meldinger.

Slik får kunden all funksjonalitet som trengs for å håndtere gods som skal inn og ut av Norge. Løsningen både brukes alene og i kombinasjon med vårt transportstyringssystem Timpex TMS.

– Transittering er en annen viktig modul, som gjør at bilen kan kjøre helt frem til mål uten å stoppe, forteller Klas. I tillegg trekker han frem forhåndsvarsling, en løsning som kom etter 9/11. Forhåndsvarsling av varer må sendes til alle land utenfor EU for at myndighetene skal få oversikt over hvilke varer som kommer. Ut fra denne varslingen velger de seg ut hvem de skal kontrollere og ta stikkprøver fra.

Har du lyst til å vite mer? Gi oss et vink, da vel!

Kundecase: Aalesundfisk

AS Aalesundfisk var en av de første sjømateksportørene som tok i bruk Timpex CMS og begynte å fortolle selv. Nå har de brukt løsningen siden 2011. – For oss er det det enkleste og mest effektive, sier Logistics Coordinator Therese J. Kvam. Her kan du lese om hvordan de opplever systemet og jobber med fortolling.